Dagje-uit

Zeven Arnhemse kunstenaars beleven een Dagje-uit

Zeven Arnhemse kunstenaars stapten in een klein busje en reden de Rijnbrug over, de zonovergoten Betuwe tegemoet. De mannen nestelden zich rondom een scheepswerf bij Ochten.
Zeven kunstenaars verven een wegdek. Alvorens deze pantomime tot stand kwam werd er een bezoek gebracht aan het veerhuis. Dat bleek een veerhuis te zijn met gelagkamer en Volledige Vergunning.

Met zeer veel schetsen keerden zij terug naar Arnhem. En alles – schilderijen, aquarels, schetsen, karikaturen, foto’s – wordt opgehangen in de expositiezaal de Populier.

Elke goede grap heeft een serieuze achtergrond. De opzet was om binnen de kortst mogelijke tijd met deze kunstvogels van diverse pluimage uit dit onderwerp een belangwekkende tentoonstelling te maken. Die opzet is niet vergeten.
Er is sprake van een verbazingwekkende produktiviteit.
Een belangrijke attractieve factor van deze tentoonstelling is de spontaneďniteit waarmee alles tot stand is gebracht. De vraag hoe hoog men de maatstaven mocht stellen voor de kwaliteit van het geleverde kon pas na de inrichting van de expositie beantwoord worden.
En daar kwam de verrassing. De gemiddelde kwaliteit van dit snelle werk is dermate, dat de hele ‘grap’ van een Dagje-uit zich ver heeft kunnen verheffen boven een feestneuzenniveau en ergens in de sferen van verfijnder geestigheid gelokaliseerd moest worden.

Tekst en afbeeldingen uit een artikel gepubliceerd in Het Vrije Volk (1959).


© 2007 van Brakel, Amsterdam

© 2007 van Brakel, Amsterdam